Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Κοινωνικό Δίκτυο


"Τί είναι αυτό που προσδίδει σε όμαδες ατόμων με συγκεκριμένους σχηματισμούς την ικανότητα να κάνουν περισσότερα και διαφορετικά πράγματα απ' ότι τα μεμονωμένα άτομα?
Θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε μια ομάδα ανθρώπων. Μια ομάδα λοιπόν είναι δυνατόν να ορίζεται με βάση κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα (για παράδειγμα γυναίκες, δικηγόροι, δρομείς μεγάλων αποστάσεων) ή και με βάση το γεγονός ότι μπορούμε κυριολεκτικά να τη δείξουμε (εκείνοι εκεί οι άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά έξω από το ταχυδρομείο). Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ενώ είναι ένα σύνολο ατόμων, όπως και η ομάδα, παράλληλα είναι και κάτι πολύ περισσότερο: ένα συγκεκριμένο σύνολο συνδέσεων ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Αυτοί οι δεσμοί, και το ιδιαίτερο μοτίβο τους, είναι συχνά πολύ πιο σημαντικοί από τα ίδια τα άτομα. Επιτρέπουν στις ομάδες να κάνουν πράγματα τα οποία θα ήταν αδύνατα για ένα ασύνδετο σύνολο ατόμων."

Από το βιβλίο των Nicholas A. Christakis και James H. Fowler : "Συνδεδεμένοι"
Ο Νικόλας Χρηστάκης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ και συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με το Time στις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη και με το Foreign Policy στο κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στο κόσμο. Ττο 2009 ανακηρύχθηκε ένας από τους είκοσι κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο.

Ο Τζέιμς Φόουλερ είναι αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η έρευνα του αφορά τα κοινωνικά δίκτυα.

Το βιβλίο διατίθεται σε ελληνικά βιβλιοπωλεία και στις τετρακόσιες σελίδες μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα...

Να περνάτε όμορφα

Τα νέα μας μετά τις παραλίες, σύντομα στα μάτια σας

1 σχόλιο: